perjantai 24. huhtikuuta 2015

Se vähän koreampi villasukka



Viktor Papanekin (1970) funktioanalyysissa tekniikalla tarkoitetaan työvälineiden, ja - menetelmien sekä materiaalien välistä vuorovaikutusta. Kuhunkin suunniteltuun kohteeseen halutaan löytää sopivat välineet ja menetelmät. Käyttö ilmaisee tuotteen käytännöllisyyttä. Kohdassa tarve halutaan löytää käyttäjän todelliset tarpeet: fyysiset, henkiset ja sosiaaliset. Telesis sisältää tuotteen aikaan ja paikkaan sidotun riippuvuuden. Esineen tulee ilmentää aikaansa ja kontekstia, johon se on syntynyt.


 

Oma tuotteeni, se vähän koreampi villasukka


Käyttö: Sukka soveltuu noin kolmevuotiaan lapsen käyttösukaksi tai "vähän paremmaksi"villasukaksi

Tarve: Lapset tarvitsevat aina villasukkia - kauniita ja käytännöllisiä, kumpiakin.

Tekniikka: Kirjoneule villasukan varressa ei välttämättä ole käytännöllisin, vaan esimerkiksi joustinneule ajaisi asiansa käytännön kannalta paremmin. Aina ei kuitenkaan ole mielestäni tarpeen mennä käytäntö, vaan kauneus edellä! Käyttötarkoituksia on myös monia, nämä sukat laittaisin jalkaan kauniin mekon kanssa tai sunnuntaivierailulle.

Estetiikka: Värien harmonia ja yhteensopivuus sekä erilaiset kirjoneuletyylit varressa ja jalkaosassa antavat tälle tuotteelle sen esteettisen ulkomuodon.

Assosiaatiot: Millaisia assosiaatioita tuote synnyttää? Halusin herättää tuotteen avulla leikkisyyttä, kepeyttä ja kauneudentavoittelua ihan tavallisen tuotteen kautta.

Telesis: Villasukka on tuote, joka on aina ajankohtainen. Villasukan käyttäjiä löytyy joka ikäluokasta ja sen pystyy sitomaan tiettyyn kulttuuriin muokkaamalla sitä "aikans näköiseksi". Valitsemani värit ja kirjoneulekuviot ovat lapsellisen leikkisiä, nykyaikaisia. Tuote ilmentää mielestäni nykyajan ja menneen ajan yhdistelyä parhaimmillaan: ikivanha hyväksi havaittu tuote nykyajan esteettisellä twistillä!

LÄHDE:

http://www.haktonopetus.fi/kultsova/funktio.htm viitattu 24.4.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti